Speedway

Lite fakta om speedway

I speedway kör två lag med sju deltagare mot varandra på en rund bana. Två av förarna i varje lag är dock reserver som anses vara lite mindre erfarna. Utomlands är banorna ofta avsedda för motorsporten men här i Sverige finns banor som är gjorda just för speedway. Sporten går ut på att lagen kör med motorcyklar i 14 heat plus ett finalheat. Det gäller att plocka hem poäng för att få fortsätta i heaten och poängberäkningen är från 3 ner till 0. De bästa förarna går således vidare till nästa varv.

För motorcyklarna gäller särskilda bestämmelser. De måste t.ex. väga minst 77 kg otankade och drivs på metanol. Motorn skall vara en encylindrig fyrtaktsmotor med en volym på högst 500cc.

I Sverige är speedway relativt populärt i och med de tv-sända GP-tävlingar som hålls och kan ses av den stora massan. Många av förarna som kör i de svenska lagen är både svenskar och utlänningar. Några av de största teamen heter “Masarna” och kommer från Dalarna. Laget “Valsarna” är en annan. I båda klubbarna har den duktige och välkände svensken Tony Richardsson ingått och har därutöver vunnit VM-titeln 6 gånger.

England, Sverige och Polen – de största ligorna

Även om speedway har blivit mindre populär i England på sistone, har dock landet en riktigt bra proffsliga. England har också fortfarande en juniorliga, något som Sverige tog bort för ett antal år sedan. Även Sverige kan dock stoltsera med sina förare och den senaste tiden har sporten även exploderat i Polen som numera har Ekstraligan som drar rekordpublik.

Elitserien

I speedway har Sverige Elitserien och Allsvenskan som ligger snäppet under. Elitserien har 8 speedwaylag som har en grundserie där lagen möts på borta- respektive hemmaplan under 14 deltävlingar. De lag som kvalificerar sig sist, går automatiskt ner till Allsvenskan och de sex bästa lagen fortsätter i Play Off-serien. Det lag som blir Svenska Mästare har fått flest förarpoäng under semifinalerna och vinner därmed hela serien.