Hästen Honey Mearas går i pension

Honey Mearas är en sexårig, svensk häst som gjort sig världskänd i världen av travsport. Hon föddes upp på Snogarps gård utanför Ystad och tränades av Daniel Redén. Redén är en svensk trav- och galopptränare som är huvudtränare för Stall Zet. Stall Zet ägs av miljardären Bengt Ågerup och är beläget på Furuby Gård utanför Enköping, där Redén tränar ett par hundra hästar inom trav och galopp. Honey Mearas har varit en av de absolut mest framgångsrika hästarna i sin generation. Hon har lyckats tjäna över nio miljoner svenska kronor under sin karriär, men ska nu pensioneras.

Blir avelssto

Hon har imponerat på banan med segrar i Stochampionatet, Derbystoet och EM för ston, vilket man kan se på ATG resultat. Trots att man hade sikte på att starta henne i Prix d’Amérique, världens tuffaste och mest prestigefyllda travlopp, stoppades planerna av hästens feber. Honey Mearas slutade oplacerad i Prix de Paris och fick en femte plats i Prix de France innan beslutet togs att pensionera henne från tävlingsbanan. Ägaren och uppfödaren Calle Wihlborg förklarade att det var ett lätt beslut att pensionera henne eftersom hon inte hade något kvar att bevisa på banan.

Nu kommer Honey Mearas att gå vidare som avelssto. Hon kommer att paras med hingsten Walner, en av de bästa travhingstarna i världen. Med stor säkerhet kommer avkommorna från dessa två enastående hästar att bli exceptionella. Många anser att det är viktigt att uppmärksamma de pensionerade travhästarna och se till att de får en värdig pensionering efter att ha gett så mycket till sporten. Ett exempel är ATG, som har ett program som heter “ATG Grönt Kort”. En del av intäkterna från spel går till att stödja pensionerade travhästar och andra hästar inom hästsporten.

Korta karriärer för travhästar

Travhästar har vanligtvis korta karriärer, där de börjar tävla vid ungefär två års ålder och pensioneras runt åtta till tio års ålder. Det finns dock några travhästar som kan fortsätta att tävla i högre ålder och prestera på högsta nivå, såsom Elitloppsvinnaren Nahar som tävlade tills han var 12 år gammal.

När en travhäst går i pension är det vanligt att den fortsätter att leva på samma gård där den har tränats och tävlat. Det kan även hända att den flyttar till en annan gård där den kan få den vård och uppmärksamhet som den förtjänar. Det är också vanligt att pensionerade travhästar, såsom Honey Mearas, får chansen att bli avelshästar eller prova på andra discipliner inom hästsporten, såsom hoppning eller dressyr.

Calle Wihlborg, ägaren och uppfödaren, minns Honey Mearas personlighet och tävlingsinstinkt med glädje. Han beskriver henne som en häst med ett hjärta av guld och en oförtröttlig kampvilja. Hennes beslutsamhet och tålmodighet var oslagbara och hon kämpade envist tills hon nådde mållinjen. Honey Mearas är en häst som har varit lätt att beundra och älska. Även om hon nu går in i en ny fas i sitt liv som avelssto, kommer hon alltid att minnas som en av de mest imponerande hästarna på banan.