Motorsport av olika slag

Motorsport är ett brett begrepp som inkluderar flera olika varianter. Det kan röra sig om rally, dragracing, MotoGP, Formel1 och Speedway för att nämna några exempel.

Olika personer kan dessutom vara intresserade av dessa sporter av olika anledningar. Vissa är det på grund av det faktum att de är motorfantaster, andra på grund av det går att satsa pengar på resultaten i motorsporter. Med andra ord precis som när det kommer till andra typer av spel och sporter där man satsar pengar, något som du kan läsa mer om här. Vi ska nu ta oss en snabbtitt på två av de mest populära motorsporterna.

Rally

Rally tillhör en av de mest välkända motorsporterna, framför allt här i Europa. Det körs på flera olika typer av underlag, som till exempel asfalt, grus, snö och ökenterräng.

Något som får rally att skilja sig från andra motorsporter är det faktum att det inte bara är föraren som spelar en viktig roll, utan likaså kartläsaren. En kartläsare är nödvändig eftersom rally körs på mycket utmanande väglag och terränger.

Det finns dock inte enbart en form av rally, utan flera olika varianter. Stora rallytävlingar är dessutom indelade i ett visst antal deltävlingar, och Sverige har sedan många år tillbaka sådana som ingår i en del av dessa mästerskap.

Nascar

Det finns vissa sporter som är populära över stora delar av världen, samtidigt som det finns andra som enbart är populära i en viss region eller i ett visst land. Ett exempel på den senare kategorin är NASCAR. Mer amerikansk än så kan en sport knappt bli. Visserligen finns det lopp som går av stapeln i andra länder, inklusive europeiska, men den stora majoriteten äger rum i USA.

NASCAR är en förkortning av ”National Association for Stock Car Auto Racing, LLC.” Det rör sig närmare bestämt om så kallad ”stock-car racing.” Loppen körs på cirkelformade banor med bilar som kan nå mycket höga hastigheter.