Fakta om NASCAR

NASCAR är en bilmotorsport som är superpopulär i USA där den även kommer ifrån. På amerikanska heter bilarna “stock cars” och är trimmade standardbilar. Det mest berömda loppet går av stapeln på Daytona Beach i Florida men det finns flera banor över hela landet. Några filmer har gjorts för att hylla sporten, bl.a. “Days of Thunder” med Tom Cruise.

NASCAR räknas idag som den näst största bilmotorsporten och omsätter miljardbelopp varje år. Bara Formel 1 är större.

Uppkomst och utveckling

Det var efter andra världskriget som man började trimma bilar och köra racinglopp på allvar. Främst berodde detta på bilarnas utveckling med starkare motorer. Från början fanns inga regler gällande NASCAR och sporten härstammar från att kriminella använde starkare motorer och effekter för att kunna smita från polisen. Dessa skurkar började sedan tävla med bilarna på undanskymda platser för att ha kul och träna på polisjakter. Därför blev motorsporten mycket omdiskuterad när grundaren för NASCAR:s organisation ( National Association Stock Car Auto Racing) Bill France Sr försökte få tillstånd att hålla det första loppet. Regler började sättas upp och banor fick tillstånd att byggas. Strandbanor som i Daytona drar enorma publikrekord varje år.

I NASCAR kan man tävla i flera divisioner. Den äldsta heter Monster Energy Nascar Cup.

Reglerna

36 lopp körs på olika ovala banor i USA under 26 deltävlingar. Det gäller att ta sig till slutdelen genom att få så många poäng som möjligt. Slutdelen är de 10 sista deltävlingarna och det gäller att vara bland de tolv bästa i grundserien. Förarna som tagit hem flest varv får även utdelade bonuspoäng.

Banorna finns både som korta och långa. Daytonabanan är ungefär 2 engelska mil lång.

Krascher

NASCAR är känt för sina många olyckor och krascher. Det är dessutom det publiken älskar att se när de kommer som åskådare. Säkerheten utvecklas hela tiden men dock har flera fruktansvärda krascher med dödligt utfall förekommit genom tiderna. Förare som Kevin Ward, Adam Petty och Kenny Irwin är exempel på personer som har förolyckats i loppen och tyvärr finns det fler namn på listan.