Racinglicens

Att bli en racerförare är något som kanske många drömmer om, det är ett roligt liv i lyx där man helt lagligt får ta sig fram i snabba hastigheter samtidigt som man tävlar mot andra förare. Den maximala hastighetsgränsen i Sverige på 120 kilometer i timmen är inte tillräckligt för vissa. Att ta körkort räcker dock inte om man vill köra racing. Ska man tävla och utföra racing behöver man också något som kallas för racinglicens, och för att ta licens behöver man vara medlem i en klubb som sysslar med racing inom motorsport. Licensen påminner om att ta det vanliga körkortet och ger grundläggande kunskaper i vad man bör veta och tänka på ute på racingbanan.

Man tar licensen för racing genom att genomgå en särskild teorikurs för att sedan visa upp sina kunskaper på banan vid något som liknas vid uppkörningen när man tar körkort. Lyckas man genomföra utbildningen får man lov att söka en så kallad debutlicens, sedermera kan man skaffa nationell licens men då krävs det att man har genomfört tre tävlingar inom sporten. Olika motorsporter kräver också olika licenser, exempelvis gäller olika licenser till formelbilar och standardvagnar.

Kostnaden för hela processen att ta licens inom racing brukar ligga på runt 8000 kronor, ibland är det billigare om man exempelvis är medlem i klubben som anordnar kursen. Vill man ha en internationell licens som gäller världen över måste man dock genomgå en läkarundersökning varje år och är man över 45 år måste man även genomgå arbets-EKG.

Funderar man på att börja med racing är det alltså hög tid att skaffa racinglicens, det erbjuds av många klubbar runt om i landet och man kan hitta information om vart närmaste finns på Svensk bilsports hemsida, där kan man också hitta mer information när det kommer till racing och licens.