MotoGP

För den som inte riktigt vet vad Moto GP är, kommer här en förklaring. Det är den högst rankade roadracingserien, där man tävlar med mer eller mindre trimmade motorcyklar på asfalterade banor. Motorcyklarna ingår i olika klasser, beroende på storlek och trimning. GP står för Grand Prix som man även hör talas om i bilmotorsportens värld.

Vem får vara med?

Loppen är öppna för både män och kvinnor, bara man har skaffat tävlingslicens. Faktum är att fler och fler kvinnor söker sig till sporten. I Sverige är det SVEMO eller Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet som utfärdar licenserna och ansvarar för evenemangen i landet. Moto GP anordnad av FIM som är det internationella motorcykelförbundet.

Regler för motorcyklarna i MotoGP

Det finns förhållandevis få restriktioner för klasserna i MotoGP men några bestämmelser måste man dock följa. Man får bara använda fyrtaktsmotorer med högst fyra cylindrar och vikten har varierat under årens lopp, men sedan 2012 får en 1000-kubikare väga 157 kg.

Tävlingen

Under ett mästerskap ska förarna ta hem så många poäng som möjligt för att i slutändan vinna eller åtminstone placera sig så bra det går. Serien sträcker sig under 17 tävlingsmoment på olika platser i världen. Ibland har en tävlingshelg även hållits i Sverige på Scandinavian Raceway i Småland.

De andra klasserna

Utöver MotoGP finns även Moto2 och Moto3. Det som skiljer dem åt är motorerna och vikten på hojarna. I Moto3 är motorn encylindrig och minsta vikten för både förare och motorcykel tillsammans bör vara 137 kg. För Moto2, som ligger snäppet under MotoGP har motorn en cylindervolym på 600cm³ i motsats till Moto3 med sina 250cm³. Minsta vikt är 135 kg för förare och cykel.

Världsmästare i MotoGP

Den yngsta deltagaren som kammat hem flest världsmästartitlar heter Marc Marquez och kommer från Spanien. Marquez debuterade 2008 i Moto3 och vann samma år. Senare gick han upp till Moto2 och vann 7 GP-tävlingar. Sedan 2013 tävlar han i MotoGP och har sopat banan även där. En annan känd världsmästare är Mick Dohan som segrade under 10 GP i rad på 90-talet.