Om Formel 1

F1-loppen räknas som världens populäraste bil-lopp, men det är inte alltid enkelt att hänga med i svängarna och förstå sig på allt. Därför kommer lite tips och information som kan vara värt att följa för att skaffa sig en bättre uppfattning av vad allt handlar om.

Hur går tävlingen till?

Formel 1 består av en rad Grand Prix-tävlingar där förarna och konstruktörerna vinner poäng som räknas ihop och utser vinnarna. Ett formel 1 lopp håller på i ungefär 2 timmar och har en sträcka på sammanlagt 300 km. Loppen körs antingen på asfalterade banor eller i stadsmiljö på avspärrade gator. Ibland måste loppen visserligen kortas av om vädret är dåligt eller om banan gör att det går för långsamt. Under loppen måste förarna gå in i depå och göra en kort paus för att fylla på bränsle, byta däck eller helt enkelt för att göra sig av med en annan bil som man inte vill ha så tätt inpå sig. Depåstoppen brukar ta allt från ett par till uppemot 25 sekunder, vilket räknas av i slutändan som tidsförlust.

Loppen körs i olika länder, normalt där det finns störst publikintresse, men eftersom många länder älskar F1, har man varit tvungen att begränsa antalet lopp.

Intressanta förare att följa

För den som är svensk och vill följa de svenskar som kvalificerat sig till F1, är Marcus Eriksson den senaste som är med i formelracingen. Dock har han haft en tung start den senaste säsongen och var tvungen att avbryta redan i premiärloppet. Tysken Sebastien Vettel har vunnit 4 världsmästartitlar redan mellan 2010-2013 och räknas som den yngste att ha kammat hem så många F1-mästerskap. Han är fortfarande en mycket duktig F1-förare och vann premiärloppet i Australien 2017. Kimi Räikkönnen är en finsk förare som numera kör för Ferraris stall. Han har inte vunnit världsmästartiteln sedan 2007 men är dock fortfarande mycket framgångsrik och har tagit hem 20 andra segrar. Räikkönnen har även kört Rally-VM 2010/2011.