Vem får vara med?
Loppen är öppna för både män och kvinnor, bara man har skaffat tävlingslicens. Faktum är att fler och fler kvinnor söker sig till sporten. I Sverige är det SVEMO eller Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet som utfärdar licenserna och ansvarar för evenemangen i landet. Moto GP anordnad av FIM som är det internationella motorcykelförbundet.
Regler för motorcyklarna i MotoGP
Det finns förhållandevis få restriktioner för klasserna i MotoGP men några bestämmelser måste man dock följa. Man får bara använda fyrtaktsmotorer med högst fyra cylindrar och vikten har varierat under årens lopp, men sedan 2012 får en 1000-kubikare väga 157 kg.
Tävlingen
Under ett mästerskap ska förarna ta hem så många poäng som möjligt för att i slutändan vinna eller åtminstone placera sig så bra det går. Serien sträcker sig under 17 tävlingsmoment på olika platser i världen. Ibland har en tävlingshelg även hållits i Sverige på Scandinavian Raceway i Småland.
De andra klasserna
Utöver MotoGP finns även Moto2 och Moto3. Det som skiljer dem åt är motorerna och vikten på hojarna. I Moto3 är motorn encylindrig och minsta vikten för både förare och motorcykel tillsammans bör vara 137 kg. För Moto2, som ligger snäppet under MotoGP har motorn en cylindervolym på 600cm³ i motsats till Moto3 med sina 250cm³. Minsta vikt är 135 kg för förare och cykel.
Världsmästare i MotoGP
Den yngsta deltagaren som kammat hem flest världsmästartitlar heter Marc Marquez och kommer från Spanien. Marquez debuterade 2008 i Moto3 och vann samma år. Senare gick han upp till Moto2 och vann 7 GP-tävlingar. Sedan 2013 tävlar han i MotoGP och har sopat banan även där. En annan känd världsmästare är Mick Dohan som segrade under 10 GP i rad på 90-talet.